31 de juliol, 2024

Van arribar a Europa fa 1,3 milions d’anys

Els primers homínids africans van arribar a Europa fa 1,3 milions d’anys per l’estret de Gibraltar.
Nous mètodes de datació situen les restes humanes trobades a Orce com les més antigues del continent europeu. Pots llegir-ne els detalls al diari AraVan arribar a Europa fa 1,3 milions d’anys.

Fa més de set mil anys ja hi havia agricultura avançada

Un estudi amb coautoria de l’equip de recerca de la UAB que investiga el jaciment de la Draga (Banyoles) conclou que fa uns 7.200 anys els primers agricultors de la Mediterrània occidental seleccionaven els sòls més fèrtils disponibles, conreaven varietats de cereals molt semblants a les actuals i usaven de forma moderada fems d'animals domèstics. La recerca s’ha fet a partir de l’anàlisi de mostres arqueobotàniques recol·lectades i identificades al jaciment i s’ha publicat a la revista Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

30 de juliol, 2024

Desenterrant els fenicis: el jaciment català que pot reescriure la història

La revista Sapiens d'agost de 2024 presenta un reportatge sobre la presència fenícia a Catalunya. Les troballes que s'han fet al jaciment de Sant Jaume d’Alcanar poden indicar que el primer poble colonitzador a les nostres terres provenia de Fenícia i no de Grècia.

Imatges del món ibèric